Raspberry Pi 3, Raspberry Pi Zero W ve Orange pi ONE Kodi testi...

Raspberry Pi 3, Raspberry Pi Zero W ve Orange pi ONE Kodi testi...

Merhabalar, bu yazımda uzunca bir dönemdir test ettiğim Kodi yazılımını gömülü sistemler üzerinde stabilite testlerim esnasında karşılaştıklarımı yazacağım. 
Kodi Nedir? derseniz bir önceki yazıma buradan ulaşabilirsiniz.


Kodi ile yaptığım testlerde çok nadirde olsa yazılımsal kaynaklı takılmalar da yaşadım. Kodi yazılımında nedense bir hata algoritması olmadığından. yıllarca takılı kalabilir. Cihazınızı restart etmekten başka çareniz bulunmamaktadır. Şu an yazımı yazdığımda en son sürüm olan Kodi v17.5 "Krypton" kod ismi ile kararlı sürümü indirilebilir durumda idi. 








Sistem aslında Rapberry Pi3 üzerindeki yeterli donanım sayesinde çok stabil çalışmakta ayrıca ayarların sd karta veya usb belleğe yedeklenmesi ise bir başka Raspberry cihazına klonlama konusunda da oldukça başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Wifi ve Bluetooth özellikleri olması cihazı kablosuz ağ bağlantısı ve Bluetooth bir ses sistemine bağlanmasına olanak sağlıyor.

  

Belki birçok insan için ne olduğunu bilmemekle beraber Raspberry cihazlarında HDMI bağlantı tipi  "CEC" sistemini (CEC: Consumer Electronics Control- Tüketici Elektroniği Kontrolü) desteklemektedirler. Peki bu ne işimize yarar? Normalde bu cihazı kontrol etmek için klavye veya en azından mause bağlamamız gerekmektedir. Ancak HDMI ile bağlanan yeni nesil tv mizde bu özellik var ise tv nin kendi kumandası ile Raspberry cihazımızı kontrol edebiliyoruz. Kodi de bu oldukça işimize yarıyor. 1080P videoları (internetinize bağlı olarak) rahatlıkla oynatıyor bu konuda çok başarılı ve saatlerce günümüzün yeni trendi IPTV seyredebiliyorsunuz. Çünkü işlemci sıcaklığı yükselmiyor.
Aşağıdaki görsellerden de anlayacağınız gibi 5tl ye Raspberry cihazına Heatsink alıp arkanıza rahatlıkla yaslanabilirsiniz.

 

Gelelim Raspberry Zero Wireless cihazımıza; Raspberry Pi 3 cihazından menü geçişlerinde bir tık daha yavaş olsada bu cihaz da üstüne düşeni layıkıyla yapmaktadır. Wifi ve Bluetotth ile kablosuz bağlanması veya Bluetooth ses sitemine veya kulaklığa bağlanması cihazı çok güçlü kılıyor.

 

Ayrıca gömlek cebine sığan bir durumu olduğundan istediğiniz yere götürüp multimedia zevki yaşayabilirsiniz. Boyu her ne kadar küçük de olsa 1080P film ve streaming yayınları üstün bir başarı ile oynatabilmektedir. 

 


Benim sahip olduğum Raspberry case modeli Raspberry cihazıma Heatsink (soğutucu) takılmasına izin vermediğinden sıcaklık biraz yukarıda idi ama uygun bir kutu ile Heatsink takılırsa işlemci sıcaklığı problemini bu cihazda da yaşamayacaksınız. Ayrıca "CEC" bağlantı sistemini bu cihazda da kullanılması ekstra bir ürün kullanmayı engellemesi de hoşuma gitti. 

Ve enson olarak büyük umutlar ile aldığım Orange Pi One ile devam ediyorum.

 

Neresinden başlayacağımı bilemiyorum. Ben hayatımda böyle saçma bir cihaz görmedim. Ne yüklersem yükleyeyim, işlemci sıcaklığı hep 100*C ve kendine reset atıyor. Madem olmayacaktı niye bu işlemci ile ürün ürettiniz anlamadım. Alüminyum soğutucu olmadı bakır soğutucu kullandım, yine yüksek yine yüksek. Ben de çareyi mini fan bağlamakta buldum o faydalı oldu. Cihazın kendisi 75 TL adaptörü 25 TL Çünkü adaptör ucu standart değil. Kadıköy ve Karaköy'de uygun uç bulamadım. Evimdeki External LG DVD cihazının adaptör ucu tesadüfen uydu da öyle çalıştırdım. Maalesef 1080P videoları oynatamıyor. 720P lerde ise sorun çıkarmadı. Sorduğunuzu duyar gibiyim "CEC" özelliği tabiki YOK. Dolayısı ile resimlerden de farkedeceğiniz üzere üzerinde bulunan bir!! adet usb girişine mause bağladım. 

 

Üzerinde Wifi ve Bluetooth olmadığından mecburen 100mb lik ethernet kablosu kullanmak zorundasınız. Menü geçişleri çok ağır ve ilk açılış yüklemesi (boot) çok uzun sürüyor. Ayrıca kapatıp açarken adaptörü çıkarmak için uğraşırken her seferinde çıtçıtlı sd kart yuvasından sd kart fırlıyor. Cihazla boğuşmaktan film zevki ikinci planda kalıyor. Maalesef bu cihaza hiç ısınamadım. 


Seçim ve tercihler sizin. En azından bir fikir verebildiysem ne mutlu bana. Kolaylıklar dilerim..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder